Paraidrett og paralympiske leker
Idretten inkluderer alle
Paraidrett er en samlebetegnelse på idrettsutøvere med funksjonsvekkelse. Det kan være døveidrett, blindeidrett og så videre. En kjent skikkelse i miljøet er alpintlegenden Cato Zahl Pedersen som tok gull under OL i Lillehammer i 1994. Samtidig som de olympiske lekene går, blir det også arrangert paralympiske leker, i samme by og med de samme arrangørene. Fra 1997 til 2007 var paraidrett organisert i sitt eget forbund. Innen 2007 anså man at forbundet hadde oppnådd sine mål iog det ble oppløst. Idag er paraidrett underlagt lokale idrettslag og deres ansvar.
Utviklingshemninger kan være så mangt med både bevegelseshemming og synshemming som noen eksempler. Idag brukes gjerne heller funksjonssvekkelse som en samlebetegnelse for alle med svekkede funksjoner.

Paraidretten ut i ilden
Etter at olympiske leker er ferdige, arrangeres paralympiske leker for alle med utviklingshemninger. Det finnes fem ulike grener av funksjonsnedsettele i paralympiske leker og over tretti ulike øvelser. Paralympiske leker arrangeres hvert fjerde år.
Det betyr at hvert fjerde år arrangeres det paralympiske leker, enten i vinteridrett eller sommeridrett. Det er nå samme arrangør og samme by som olympiske leker har vært arrangert i. Visste du at selv om Norge har arrangert paralympisk to ganger? Både på Geilo i 1980 og Lillehammer i 1994.
Idrett er viktig for alle
Paralympiske leker ble første gang arrangert etter OL i Seoul i 1988. Så den gangen på Geilo var ikke helt paralympisk som vi kjenner det idag. Den internasjonale komité anerkjenner paraidrett, men tillater ikke at det kalles olympisk leker. Derfor brukes heller betegnelsen paralympiske leker.
Utviklingshemninger er ingen grunn til å ikke holde på med idrett. I Norge kan paraidrett søke om ekstra tilskudd til spesialutstyr og til å dra på stevner. Det er døveidretten som har vært en forgangsidrett i Norge for andre paraidretter. Både seiling og studentidrett har egne paraklasser og i seiling heter det paraseiling.




Viktig å trene
Trening er for alle, også de med utviklingshemninger. Det er viktig å holde kroppen og hodet igang med bevegelse. Også det sosiale er viktig for alle. Derfor er det viktig at alle vet hva som finnes av tilbud og finner noe som passer for seg. At medier i alle kanaler dekker paraidrett, er også svært viktig så du vet hva som finnes av tilbud.
Paraidrett og utviklingshemninger gir alle med funksjonssvekkelser muligheten til å bevege de de kan og komme seg ut. Om du ikke finner et lag som fungerer med en gang, så sjekk med andre klubber. Det er de lokale idrettslagene som har ansvar for å arrangere paraidrett. Fungerer det ikke der du bor så prøv naboklubben.