Paralympics’ mørkeste kapittel

bball

Paralympics 2000 i Sydney var preget av fantasisk idrettsglede på tvers av handicap og landegrenser, i tillegg dukket noen obligatoriske positive dopingprøver opp, men et jukseforsøk kom til å overskygge alle andre.

Medaljens moralske bakside

Paralympics ble åpnet for utøvere med mentale handicap i 1996, etter å ha havnet i skyggen av både funksjonsfriske og fysisk handicappede, satte en spansk basketballtrener i gang en usedvanlig utspekulert plan. På jakt etter medaljer, oppmerksomhet og økte sponsorinntekter bestemte Fernando Vicente at den spanske troppen skulle inneholde personer uten noe form for handicap. Rekrutteringen baserte seg på kun basketballferdigheter, og spillerene ble bedt om å «spille med». Det spanske basketballaget gikk så videre til å vinne OL-gull, men mange TV-seere reagerte da de oppdaget kjenninger uten noe mentalt handicap på skjermen. Bildet fra medaljeseremonien (under) forteller også om spillere som er tynget av medaljens moralske bakside.

paralympi

Avslørt av infiltratør

Det spanske laget fikk det tøft i mange av kampene, men da de ledet med 30 poeng mot Kina, ropte den spanske treneren at spillrene måtte roe seg ned slik at de ikke skulle bli avslørt. I etterkant av finalen var skandalen et faktum da Carlos Rigaborda, som var med å vinne basketgull avslørte for det spanske tidskriftet Capital at bare 2 av de 12 i troppen hadde mentale utfordringer, i tillegg hevdet han at funksjonsfriske hadde deltatt i blant annet friidrett, bordtennis og svømming.

«Idrettsutøvere over hele verden føler seg sveket og er nedtrykte», sa Nick Parr lederen for den engelske foreningen for idrettsutøvere med lærevansker.

Basketballaget ble senere fratatt medaljen som de hadde vunnet, I 2013 ble Fernando Vincente dømt til å betale tilbake de 1,5 millionene som forbundet mottok i støtte for utøvere uten handicap. I tillegg fikk han en bot på 50 000 kroner.

Spania fikk sitt mest suksessfulle Paralympics noensinne, men havnet bak Australia på første og Storbritania på tredje.