Hel ved

cato zahl pedersen

I 1973 ble livet snudd på hodet for odelsgutten Cato Zahl Pedersen. Etter en høyspentulykke måtte han amputere hele venstrearmen og store deler av høyrearmen.  Et brutalt inngrep i den pianospillende 14-åringen sitt liv.

Livet til Zahl Pedersen har derimot vært alt annet enn amputert, det har vært preget av topper som de fleste funksjonsfriske aldri vil oppleve og av bunner som mange kjenner seg igjen i.

Cato Zahl Pedersen var i 1994 den første handikappede til å nå Sydpolen og var 200 meter unna toppen av Mount Everest da han valgte å snu av sikkerhetsgrunner 2007.  Han jobber nå som coach og konsulent i Olympiatoppen, og har 13 gullmedaljer i Paralympics innen stående på hylla hjemme.

La “Impossible” bli til “I’m possible”

«Ta et skritt av gangen. Tenk det, og gjør det.» Slik beskriver han tankegangen bak det han har oppnådd. Han holder også motivasjonsforedrag hvor han forteller om hvordan det umulige blir mulig gjennom positive tanker.

– Min opplevelse med 17 000 volt har gitt meg en skikkelig smell i livet som har minnet meg på sårbarhet og styrke, og i den balansen lever jeg av å utfordre meg selv og kjenne at jeg lever, har Zahl Pedersen uttalt til Adresseavisa.

Cato Zahl Pedersen som selv har reist fra sykesenga til Sydpolen, ønsker å fremheve viktige individuelle og teammessige suksesskriterier for å lykkes. Gjennomføringskraft, egen motivasjon, teamarbeid, samhandling mot felles mål og endringsvilje er nøkkelordene i budskapet.

Feilskjær og tilgivelse

Selv om det er lite Cato Zahl Pedersen angrer på, er det noe han gjerne skulle sett ugjort.

– Det jeg gjorde mot min kone er helt forferdelig, og jeg er utrolig glad for at jeg ble tilgitt. Vi hadde våre runder der jeg fortalte min kone og mine nærmeste om hva jeg hadde gjort. Jeg skammet meg fryktelig, og det har vært et vanskelig år, sa han til Her og Nå i 2010.

Etter å ha vært utro med en gift dame, presset den forsmådde ektemannen Zahl Pedersen til å offentliggjøre det som hadde skjedd. Men også dette ble et av hindrene som har gjort han sterkere i gjennom et innholdsrikt liv.

– Jeg synes det var flott gjort at alle var så villige til å tilgi. Vi har nå lagt den vanskelige tiden bak oss, sa han til Her og Nå.

Mestring og rehabilitering

Zahl Pedersen har falt før, og vet hva det vil si å reise seg igjen. Han har bidratt til etablering og ledelse av Catosenteret, som er et senter for mestring og rehabilitering. Her er målet å hjelpe mennesker som har blitt utsatt for sykdom eller ulykker. Nøkkelen her, er den samme som ellers i Zahl Pedersen sin filosofi, nemlig å se muligheter i stedet for begrensninger. For på denne måten å hjelpe folk tilbake til livet igjen. Her blir den enkeltes behov vel ivaretatt, samtidig som fellesskap er viktig.