Olympiske leker for alle

para

Ordet Paralympics kommer fra det greske ordet para som betyr ved siden av og Olympics. Det er en fin beskrivelse på hvordan Paralympics eksisterer paralelt med de tradisjonelle olympiske lekene. Idrettskonkurranser for handicappede ble opprinnelig opprettet for skadede eks-soldater, men ble etterhvert tilgjengelig også for sivile. I 1989 ble den Internasjonale Paralympisk Komite opprettet i Dusseldorf.

Idrett for krigsskadede

Idrett for mennesker med funksjonsvansker har eksistert i over 100 år. De første idrettslagene for døve ble etablert i Berlin i 1888. Det var likevel ikke før etter andre verdenskrig at handicapidrett for alvor ble introdusert. Da som et tilbud til de mange som hadde blitt skadet eller mistet lemmer under andre verdenskrig. Den 29 juli 1948, dagen for åpningsseremonien til OL i London 1948 arrangerte Dr. Guttman den første kokurransen for rullestolutøvere, og han kalte det Stoke Mandeville Games, et arrangement som står som en milepæl i handicap-idrettens historie. Konkurransen var mellom 16 menn og kvinner som alle hadde blitt skadet under krigen. Fire år senere ble også nederlandske utøvere med på konkurransen.

Paralympics blir født

Denne konkurransen var inspirasjonen for det vi i dag kjenner som Paralympics. Paralympics ble arrangert for første gang i Roma i 1960 hvor det deltok 400 atleter fra 23 ulike land. I motsetning til under Stoke Mandeville Games var Paralympics åpen alle handicappede, ikke bare dem som var blitt skadet under krigen. I 1976 ble det første vinter-Paralympics holdt i Ørnskøldsvik, Sverige. Paralympics er nå det nest største idrettarrangementet i verden. Siden Sommer-OL i Seol i 1988 og vinterlekene i Albertville i 1992 har OL blitt hold i samme by som Paralympics. Handicap-idrett har etterhvert vokst til å bli anerkjent over hele verden, de største Paralympics-utøverne opplever nå å bli like store stjerner som mange OL-utøvere. Dette gjelder spesielt innen sommeridretten svømming og friidrett.