Møt Norges neste store alpint stjerne!

At Norge er gode i alpint er noe ‘alle’ vet, se bare på hva Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har prestert i de siste sesongene. Svindal har vært uheldig med skader, men han er fremdeles en legende i alpint verdenen. Og nå er et nytt stjerneskudd på vei opp: Merk deg navnet, nemlig unge Jesper Saltvik Pedersen fra Åkrehamn på Karmøy. 18-åringen er tatt ut på det norske alpint landslaget, som eneste parautøver. Vi tror han kan bli en like stor legende med tiden, og det er nok definitivt ikke siste gang vi vil skrive om Jesper her. For alpint miljøet i Norge så er det ingen overraskelse at nettopp Jesper er tatt ut til OL neste år, og mange forventer å se han i mange olympiader, VM og EM fremover.

aksel lund svindal kjetil jansrud og jesper saltvik pedersen
Jesper, Aksel og Kjetil – alpine helter

Hvem er Jesper?

Offisielt Jesper portrett skiforbundetJesper er født med ryggmargsbrokk og er lam fra livet. Han har brukt rullestol hele livet, men det har aldri stoppet han fra å være aktiv. Han har spilt håndball, fotball, basketball og deltar aktivt i friidrett hos Åkra IL i tillegg til at han satser knallhardt mot Paralympics 2018. Så han har nok vært over snittet aktiv i forhold til mange tenåringer.  Han har vært fotballdommer siden ung alder og han har aldri latt sitt handicap hindret han fra å delta i de aktivitetene han har lyst til. Han sier selv at det er fullt mulig å ha et aktivt liv om man sitter i rullestol. Og det at han er sta og ikke gir opp er nok noe av det som har gjort at han gjør det så bra som han gjør. Uansett om man er funksjonsfrisk eller ikke så er alpint en sport som krever ufattelig mye sturke, balanse og treningsmengde.

Han prøvde sitski på samme tid som funksjonsfriske barn får sine første ski – han var da i 2 årsalderen og kjørte selvsagt da med ledsager, men fra han var 6 år begynte han og kjøre uten ledsager og talentet kom fort frem. Han debuterte i nasjonale konkurranser i 2013, under Ridderuken samme år endte han på tredjeplass i storslalom. I videoen under kan du se en 13-årig Jesper som får møte sitt store idol Thomas Jacobsen, nettopp under Ridderuka 2013. Man kan allerde se motivasjonen og tegnene på at dette er en utøver for fremtiden. Jesper er en gutt med hjula på bakken, en sympatisk gutt som vil kunne bli et forbilde for andre para-talenter ute i det lange land. Og med sine allsidige sportsinteresser så ser vi nok mer fra han på mer enn en arena.

Allerede i desember 2013 fikk han muligheten til å prøve seg mot internasjonale konkurrenter og han gjorde det bra.  Gjennombruddet internasjonalt kom i sesongen 2015-2016 og han hadde mange fine pallplasseringer. Pila peker kun oppover, så Paralympics i PyeongChang er kun et steg på veien mot legende status.

La oss se fremover mot 2017-2018 sesongen

Selv om det nå er sommer og de færreste av oss tenker på snø og ski, så er det en viktig sesong vi går inn i. En olympisk sesong er alltid et høydepunkt for utøverne – mange drømmer oppfylles når man endelig får på landslagsdrakter, publikum jubler og man er klar på startstreken. Alle timer med trening leder frem til det øyeblikket, og alle drømmer om den gjeve gullmedaljen.  Det er hårete mål Jesper nå har satt for 2017-2018 sesongen – han vil på pallen i PyeongChang til vinteren hvor alle de aller beste alpint parautøverne er med.  For å nå dette målet trener Jesper rundt 900 timer i året, en enorm treningsmengde både på snø og barmark. Time etter time med terping på teknikk for å knipe inn et tusendel, mengder med styrketrening for å ta inn ett par til. Det er generelt imponerende hvor mye alpinister trener for å hevde seg.

Resultater så langt

På tross av sin unge alder har Jesper gjort det bra i både slalom, super G, storslalom og utfor, så han har enda ikke spesialisert seg på en spesifikk gren. Vi regner med å se Jesper prøve seg i alle grener under OL. Så en allsidig alpint utøver dette altså. Under prøve OL i PyeongChang ble det 5. plass i storslalom, 5. plass i Super G og en 5. plass i utfor så det er ikke langt igjen til de gjeveste plasseringene, så med mer trening og litt tid så er vi hvertfall overbevist om at dette er Norges neste alpint stjerne.

På sammenlagt lista for sesongen 2017 endte det med sterke plasseringer også: 7. plass i slalom, 8 plass i storslalom, 12. plass i super G og 13. plass i utfor. Han har hatt mange pall-plasseringer også, og vi gleder oss virkelig til å se hva han får til når Paralympics 2018 dras i gang i mars neste år. Vi skal nok få fulgt med både på Jesper og alle de andre som reiser over med flagget på brystet. Kjør på Jesper – vi heier deg frem til seier!

jesper på ski