Hvorfor sitte inne når alt håp er ute?

Det å holde seg i aktivitet og komme seg ut i naturen er viktig for alle, uansett om man er helt funksjonsfrisk eller ikke. Har du tenkt på hvordan dette er om man er svaksynt eller blind? Mange blinde og svaksynte sitter heller hjemme enn å stille spørsmålet; “Kan du bli med meg på en tur ut i skogen i dag, det er så fint vær og jeg kunne tenkt meg en tur ut?”.  De vil ikke være sine nære og kjære til bry og går dermed glipp av noe av det flotteste Norge har å by på – nemlig vår fantastiske natur og alle de opplevelsene den har å by på. Friheten, stillheten og ikke minst mestringsfølelsen av å nå en fjelltopp, krysse en brusende elv eller stå på ski ned en bakke og kjenne vinden i ansiktet.  De er helt avhengige av ledsager for mye av dette, eller førerhund. Men det å trene opp en førerhund tar tid og det er til enhver tid flere som venter på førerhund enn det som er tilgjengelig. Og selv om en førerhund kan hjelpe til med mye i nærmiljøet og hverdagen — så trengs ledsagere for å komme ut i naturen. Førerhunden vil nok bli glad for en tur i skog og mark også. Alle ledsagere er frivillige, ditt lokale blindeforbund kan hjelpe med å finne en bruker som behøver nettopp deg. 


tare med flagg

En av dem som er med på å bryte ned barrierene er døvblinde Tare Teksum. Du husker kanskje han fra Lars Monsens serie på NRK ‘Ingen grenser’ i 2010 hvor en gjeng med forskjellige funksjonshemminger gjennomførte en 500 kilometers tur over Nordkalotten. Da han ble meldt på serien var Tare en av de som satt inne og ikke kom seg ut på tur eller var særlig aktiv. Han var arbeidsledig, lei og isolert. Tare er ikke født hverken døv eller blind, stillhet og mørke lukket seg rundt han i løpet av ungdomstida, med alle de vansker og utfordringer dette medførte. Et av de mange flotte høydepunktene fra ‘Ingen Grenser’ er når Lars Monsen lar Tare ta over et hundespann mens han selv setter seg i sleden og lar Tare kjøre. I løpet av serien kan vi se hvordan Tare finner seg selv og knuser sine egne begrensninger igjen, igjen og igjen.  Opplevelsen og erfaringene Tare fikk med seg fra ‘Ingen Grenser’ ga han mersmak på fysiske utfordringer og siden da har han en merittliste som de fleste av oss ikke en gang kan drømme om.  fra ingen grenser med lars monsen

Hør bare her: Han har vært på Galdhøpiggen, hoppet i fallskjerm, syklet den store Styrkeprøven Trondheim – Oslo, gått Norge på langs og på tvers, besteget nesten alle Norges signalfjell og han har til alt overmål besteget Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Og nye prosjekter kommer nok fra denne tøffingen.

I boken sin ‘Med viljens kraft’  beskriver han med sin karakteristiske humor og livsvisdom livet sitt før, under og etter ‘Ingen Grenser’. Det er absolutt ikke en trist historie, men en historie om en kar som aldri gir seg og som har som livsmotto ‘Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Han skriver blant annet: “Vi har bare en kropp. Så har vi flust med talenter og ressurser – gaver vi har fått. De skal vi bruke, ikke kaste bort. La oss bruke våre evner, framfor å sutre i savn over hva vi måtte mangle.”

Hvordan klarer han dette?

Ingen av turene og prosjektene Tare har gjennomført hadde vært mulig uten ledsagere. Han er en av de heldige som har en gruppe mennesker i livet sitt som blir med på tur, trening og hjelper han nå sine mål. Han har også brukt sosiale medier for å få med seg ledsagere, som for eksempel under prosjektet  ‘Tare på langs’ møtte han mange på veien som ville være ledsager på dagsetapper i sitt nærområde. Han har også sine faste medhjelpere i hverdagen, og for eksempel Terje Grøsseth som har vært med på både planlegging og gjennomføring av Tares prosjekter. Han er en av de faste som er med på treningsturer slik at de begge er i god form før de begir seg på langs, på tvers og til topps.

En ledsager fungerer som veiviser. Du gir kommandoer og informasjon som for eksempel “Hinder om 10 meter, gå til venstre rundt hindringen” eller “Bratt nedoverbakke om 20 meter”.
Det å være ledsager er givende og vil knytte sterke vennskapsbånd når man etter en lang dag i naturen kan sette seg rundt bålet med medbrakt jegergryte, og teltet klart for natta i guds frie natur. Her fins rom for den gode samtalen uten andre distraksjoner enn lyden av naturen. Blinde og svaksynte bruker hørsel og ørene sine på en helt annen måte enn andre. Så din turkamerat vil gi deg like mye tilbake som du gir ved å bli med. Kanskje hører hun/han et rådyr i skogen før du ser det selv, gjør deg oppmerksom på lyden av en bris som puster i trekronene eller ved å følge lyden av en sildrende bekk finner frem slik at dere får fylt drikkeflaskene.

på toppen av kilimanjaro
En drøm går i oppfyllelse – toppen av Kilimanjaro er nådd!

Du kan bli ledsager og dra på eventyr!

For å være ledsager behøver du ikke andre kvalifikasjoner annet enn godt humør og at du har lyst til å være med. Ikke behøver du være i toppform heller, ledsagere og brukere matches mot hverandre slik at det skal bli en hyggelig opplevelse for alle involverte. Det er ikke alle som kan følge en racer som Tare på tur, men jeg er sikker på at det i ditt nærområde fins blinde eller svaksynte som mer enn gjerne blir med deg på tur. Det vil garantert være en like positiv erfaring for deg som funksjonsfrisk, og vi tør påstå at du vil lære mye både om deg selv og vår natur ved å gjøre denne tjenesten for andre.

Og når du har kommet hjem etter en vel gjennomført tur eller aktivitet er det på tide å slenge seg i sofaen og la muskler og såre føtter hvile. Og siden du allerede er i god-humør av all den friske luften og det gode samværet så kan du jo sjekke Turistforeningens kart og se om du kan finne en passende rute for neste tur. Eller kanskje dere skal utfordre dere selv og prøve dere på en topptur? Eller hva med kajakk på et stille skogsvann med et par fiskestenger i båten? Vi har en helt unik natur, og nærhet til naturen i Norge og mange av oss burde være flinkere til å benytte oss av den.

Skulle du ønske å bli ledsager, eller lære mer om hvilke behov og aktiviteter du kan være med på i ditt nærområde, ta kontakt med Blindeforbundets fylkeslag for ditt fylke. De kan hjelpe deg med å finne hvilke aktiviteter du kan tenke deg ledsage til. Ledsagere behøves nemlig ikke bare til natur og trening, men også til å komme seg ut på byen en tur, gå på restaurant eller en pubrunde, en helgetur til en spennende storby og mange andre hverdagslige aktiviteter – mye godt kommer av å gjøre noe godt for andre. Og vil du se klippet fra ‘Ingen grenser’ hvor Tare kjører hundespann, så finner du det på youtube!