Den lange veien

enarm

Få idrettsutøvere går mer krevende veier enn handicapede mennesker. Det er også disse folkene som har de mest inspirerende historiene. Vi har samlet fire av disse for å presentere deres historie og hvordan deres vei til toppen har vært.

Oscar Pistorius

Sør-Afrikanske Oscar Pistorius er kanskje verdens mest kjent handicap-utøver. Desverre har den fantastiske karrieren hans i senere tid blitt overskygget av en forferdelig drapssak, men da han var på sitt beste kunne han tukte også de beste funskjonsfriske utøverne. Løperen vant gull og bronse under OL i Athen, under Beijing-OL i 2008 vant han to gullmedaljer og en bronsemedalje under OL i London.

Jim Maclaren

Jim Maclaren hopper med begge bena først inn i alle utfordringer. På tross av at han har amputert bort venstre legg har han deltatt i verdens mest prestisjetunge triathlon-konkurranser. I 2005 vant han Arthur Ashe Courage Award på ESPY Awards, han fikk prisen for hans bidrag til idretten og det unike motet han har vist gjennom karrieren.  Jim døde 31. august, 2010 bare 47 år gammel.

Bethany Hamilton

Bethany Hamilton er en proffesjonell surfer som vant US Open i 2002, året etter ble hun angrepet av en hai og fikk venstre arm bitt av. Etter dette gjorde hun et utrolig comeback og vant blant annet NSSA National Competition i 2005. Nylig vant hun Surf ’n’ Sea Pipeline Women’s Pro og hun gav i 2004 ut selvbiografien “A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board”, som forteller hennes innspirerende livshistorie.

Natalia Partyka

Bordtennis er en av de aller største handicap-idrettene som finnes, i Norge har vi Tommy Urhaug som har vunnet en rekke OL-gull. Polske Natalia Partyka mangler høyre underarm og er en av verdens beste Paralympics-utøvere. Hun deltar også i den åpne klassen og i 2012 nådde hun 32-delsfinalen i OL-turneringen i London.